GROVE RUNDSTYKKER
Disse rundstykkene baker vi hver tirsdag og torsdag. De er kjempesunne og går ned på høykant. De inneholder havregryn, frø og bønner som gir energi og viktige byggeklosser. 5 dl sammalt grov spelt
10 dl havregryn 12 - 15 dl spelt 2 dl sesamfrø 2 dl solsikkefrø 2 dl gresskarfrø, gjerne finhakket/knust 1 dl chiafrø 1 pk moste hvite bønner / kikerter 1,2 l vann 2 dl olivenolje 2 pk gjær / 3 ss 1 ss sukker 2 ss havsalt Begynn med å legge havregryn og frø i litt varmt vann. Resten av det tørre, hold igjen på den fine spelten til det blir en lett og litt klissete deig. Heves en halv time før du triller ut rundstykker som etterheves og stekes i 12 minutter på 225 grader. Pensles med vann - strø gjerne frø på. HJEMMELAGET TOMASUPPE MED OSTECHIPS OG HARDKOKT EGG
Hjemmelaget suppe gjorde susen, god smak og rimelige råvarer. Ostechips lager du enkelt ved å legge små hauger med revet (evt. små skiver) ost på et bakepapir. Stek på 225 grader til osten er smeltet og gylden - ta ut og avkjøl. Varier smaken ved å strø på ulike krydder eller urter før steking. Ca. 8 liter.
8 bokser hakkede tomater 3 glass tomatpuré 3 løk og 1 hvitløk 4 ss. olje 8 terninger grønnsaksbuljong 3 putter kremfløte 3-4 ss. smør 1 - 2 pakker hvite bønner 8 ss. kokosblomstsukker eller lønnesirup Skrell løk og hvitløk og finhakk. Varm opp oljen i en kjele og surr løk og hvitløk. Ha på litt salt og pepper. Tilsett tomatpureen og la den surre litt med løken. Kjør de hermetiske tomatene og bønnene til en glatt puré før de tilsettes. Tilsett hermetiske tomater, sukker og buljong. Fyll med vann til ca. 6 liter. Kok dette til alt er mørt, ca. 20 minutter. Smak suppen til med smør, kremfløte, salt og pepper. Server med kokt egg. HAMBURGERBRØD/PIZZABUNN
Deigen vi bruker til pizzabunn og fiskeburger-brød. 20 dl spelt (grov og fin)
5 dl havre 2 pk gjør (3 ss) 1 pk moste hvite bønner 10 dl vann 2 dl olje 2 dl sesamfrø 2 ss havsalt 1 ss sukker (1 ss bakepulver) Deigen skal være lett og klissete. Ta gjerne olje på hendene når brødene skal trilles ut. Pensle med vann og strø sesamfrø på før steking, 225 grader. |
FISKESUPPEN VÅR
Her er oppskriften på fiskesuppen som ble servert på foreldremiddagen i januar. Vi lager denne noen ganger til barna på fredager også, med mindre væske blir det fiskegryte 1/2 kg reker med skall renses - ta vare på skallet som surres i smør med 2 grovkuttede gulrøtter, 1 løk og
det grønne fra et par purrer. Dekk med vann og la trekke i 20 minutter, sil kaften. Sett kraften på kok og tilsett finhakkede gulrøtter, gul løk og hvitløk. Etter en stund tilsettes finhakket blomkål og purre i tynne skiver. Når grønnsakene er møre tilsettes fisk, f.eks. laks og torsk. Trekkes i ca 10 minutter, tilsett reker og fløte. Smak til med salt, pepper og masse fersk koriander. Andre gode smaktilsettinger: Sitron, chili og ingefær. Server gjerne med grove rundstykker. Bruk gjerne en hakkemaskin til løk og hvitløk, da får man en fyldig suppe uten synlige biter som noen barn kan reservere seg mot. EMPANADAS
Fyll: 0,5 dl rosiner 1 stk løk 0,33 bunt(er) persille 200 gr kjøttdeig 2 stk egg 1 ts paprika 0,5 krm pepper 0,5 ts salt 1 ss olivenolje Deig: 7 dl hvetemel, 0,5 ts salt, 125 gr margarin og 1 dl vann til pensling. Hardkok eggene. Legg rosinene en stund i varmt vann. Finhakk rosinene. Finhakk løken og stek den myk i olje. Slå ca 2 ss vann i pannen og la det koke inn. Ha i kjøttet, rosinene og krydderet. La det steke mens du rører. Tilsett finhakket persille. Sett fyllet til side. Fjern steinene i oliven. Del opp de kokte eggene i skiver.
Slå ovnen på 250 C. Smuldre margarin i mel og salt. Arbeid deigen med så mye vann som nødvendig for at deigen skal bli fast og smidig. Del deigen i 8 emner. Kjevle ut deigen ca 3 cm tykk. Bruk en asjett som mål til å forme empanadas. Legg 2 ss fyll, ¼ egg og litt oliven i hver av rundingene. Brett deigen sammen til en halvmåne. Trykk sammen kantene. De kan fuktes med litt kaldt vann for å sitte bedre. Pensle empanadas med sammenpisket egg. Stekes til de er lysebrune, ca 10-15 minutter midt i ovnen. LINSESUPPE
Denne suppen inneholder mange byggeklosser, og metter ekstra godt med gode rundstykker eller egg til. 1 nett gul løk
3 - 4 hvitløk 1 purre Knuses og surres i smør. Hell over grønnsaksbuljong og tilsett finkuttede grønnsaker: 1 søtpotet 4 gulrøtter 1 ingefærrot Og to - tre pakker røde linser. Kokes mørt og knuses med stavmikser. Krydder: Gurkemeie, salt, pepper, oregano, røkt paprika. Suppen kan jevnes med maisenna hvis ønskelig Tilsett kokosmelk/fløte/creme fraische og varm opp til kokepunktet - server! Denne suppen kan justeres etter hva man har i kjøleskapet, og hva man ønsker av krydder. Man kan også tilsette bønner/kikerter, knuste tomater/tomatpure, og kanskje litt chili. ENERGIBAR
Vi lager vår egen energibar som inneholder mange sunne ingredienser, kakao f.eks. som jo en en bønne og kan regnes inn under 5-om-dagen-kvota. Det blir også litt etter hva man har i huset, ikke alle ingrediensene er med hver gang. I barnehagen bruker vi ikke nøtter, men det kan man selvfølgelig bruke hjemme hvis det ikke er allergier. Dadler bløtlegges i varmt vann, sil av vannet og knus dadlene. Smelt kokosolje sammen med kakao, litt salt, og mandelsmør. Sistnevnte kan erstattes med peanøttsmør, eller utelates. Ha oppi frø du liker, og revet kokos. Bres ut over en form og settes i kjøleskap. Når massen har stivnet deles den i passe biter. |
Kapitelberget natur –
og kulturbarnehage SA Mikkel Blicksgt 9 3714 Skien 35 52 01 64 989 02 330 daglig.leder@kapitelbergetbarnehage.no |
Bakvendtland 469 64 568
Hompetitten 469 64 563 Nøtteliten: 476 97 561 Bruk eBarnehage til meldinger eller registrering av fravær |